Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Battle of the Sexes: Århundradets tennismatch

onsdag 21 mar 2018
  • Caroline Swartling
Battle of the Sexes: Århundradets tennismatch

1973 spelades en av de viktigaste tennismatcherna i tennisens historia, den mellan Billie Jean King och Bobby Riggs. På spel stod inte bara en prissumma om 100 000 dollar utan också vägen framåt för kvinnliga tennisspelare.

Tennis på film är ett tämligen outforskat ämne men hösten 2017 fick det ett ordentligt uppsving med Janus Metz:s storslam ”Borg”. Nu är det dags igen, 23 mars har ”Battle of the Sexes” premiär, som liksom ”Borg” skildrar en dramatisk episod i tennishistorien. The Battle of the Sexes var ett möte mellan två av världens största tennisproffs 1973, Billie Jean King och Bobby Riggs. Matchen kom att ses av över 90 miljoner tittare över hela världen.

Vilka var Billie Jean King och Bobby Riggs?
Billie Jean Kings betydelse för tennisen är svår att underskatta. Med 39 Grand Slam-titlar, en ”triple crown” i Wimbledonmästerskapen 1967 och rankning som världsetta hela tre gånger är King en av de största tennisstjärnorna i modern tid.
Bobby Riggs var även han en av världens främsta tennisspelare, bland annat vinnare av en ”triple crown” i Wimbledonmästerskapen 1939. Efter karriären, på tidigt 1970-tal, drogs Riggs med allvarliga spelproblem men lyckades fortsätta genomföra underhållningsmatcher i tennis. Han hade rykte om sig att uttala kraftigt nedvärderande omdömen om kvinnliga tennisproffs och deras sämre förmåga än mäns, vilket märkligt nog fick spridning och efterverkan i tennisvärlden.

The Battle of the Sexes
The Battle of the Sexes var Riggs idé om ett stormöte mellan två tennisproffs och ett sätt för honom att kapitalisera på den samtida debatten om jämställdhet mellan könen.

Upptakten till The Battle of the Sexes startade redan 1968 då det för första gången på Wimbledonmästerskapen delades ut prispengar till spelarna. Men summorna var olika fördelade mellan könen, King fick 750 pund och Rod Laver 2000 pund.
Två år senare deltog King i The Pacific Southwest Tournament och även här delades ojämlika prissummor ut. Turneringen gav kvinnor endast 15 % av prissumman som gavs till män, trots att kvinnornas final sålde lika många biljetter som männens. King ifrågasatte hela förfarandet men ledningen för turneringen vägrade ändra reglerna, vilket ledde till att King och flera andra kvinnor drog sig ur. King startade i stället hela åtta egna professionella turneringar vilket kom att sätta kvinnor i tennis på kartan.

Enorm potential att nå ut
1970 bjöd så Riggs in King till The Battle of the Sexes och till en början ville King inte medverka. Men efter att Margaret Court förlorat mot Riggs i en annan underhållningsmatch, Mother’s Day Massacre, såg King det som absolut nödvändigt att möta Riggs och sätta fingret på dennes förlegade kvinnosyn. Matchen skulle dessutom livesändas på tv och King såg en enorm potential med att nå ut med sitt budskap.

I tre raka set slog King Riggs överlägset och King hade lyckats förmedla sitt enda budskap: att kvinnor var precis lika skickliga tennisspelare som män. Riggs medgav att King helt enkelt hade ”spelat för bra”.

Billie Jean King blev en av de första kvinnliga superstjärnorna inom sport och hennes engagemang i sporten banade väg för många andra kvinnliga atleter även inom andra sporter. Det är svårt att överdriva hur mycket King bidrog till att utveckla sporten, både sporten själv och för jämlik lön och erkännande. 1973 började Wimbledon betala jämlik lön.