Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

Bamse, en snäll och rättvis förebild

torsdag 20 dec 2018
  • Lars Wallin
Bamse, en snäll och rättvis förebild

Att visa förståelse och hänsyn är viktigast för vår favoritbjörn Bamse, när han kämpar för rättvisa. ”Bamse och dunderklockan” får biopremiär 21 december.

Bamse har varit en egen sorts superhjälte för generationer av barn sedan det tidiga sextiotalet. Vid sin sida har han Lille Skutt, skeptikern som ställer de rätta frågorna, Skalman, det säregna tekniska geniet och sist men inte minst teamets hjärta och hjärna: Farmor.

Sverige har ett flertal författare som så tydligt har kommit att förknippas med barnen de vänder sig till att de blivit en sorts barnens ambassadörer: Astrid Lindgren, Barbro Lindgren, Gunilla Bergström, Jujja och Tomas Wislander, Pija Lindenbaum, Lasse Sandberg och förstås Rune Andréasson.

Rune Andréasson skapade sin figur Bamse 1966. Den lille björnen debuterade med en serie korta filmer för Sveriges Television och några pysselböcker, men han gjorde snabbt karriär och i början av sjuttiotalet hade han en veckoserie i Allers och nya färgfilmer för Sveriges Television bakom sig och en egen serietidning, som snabbt avancerade till en av de bäst säljande serietidningarna i Sverige.

Bamse hade på relativt kort tid blivit en hel industri, men det var inte det som var det anmärkningsvärda, utan att Bamses storhet främst berodde att han aldrig tappade trovärdighet som föredöme och rättvisekämpe. 2017 belönades Bamse av Sveriges Tidskrifter för sitt folkbildningsarbete kring frågor om falska nyheter och källkritik. Bamse har också förespråkat samarbete, allas lika värde och vårt ansvar för varandra, för djuren och miljön. Mer än annat har han jobbat för rättvisefrågor för barn och talar ofta om vikten av att vara snäll, även mot de som inte är så snälla själva.

För skaparen Rune Andréasson var engagemanget för rättvisa en viktig drivkraft och han var personligt engagerad i sin seriefigur ända fram till sin död 1999. Bamse har hjälpt olika organisationer med informationsarbete kring behjärtansvärda frågor, bland annat Diabetes-förbundet, Hjärnfonden, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, Räddningstjänsten, Rädda Barnen och Serier i undervisningen.
Trots att vi sett Bamse i filmer ända sedan starten på sextiotalet, är ”Bamse och dunderklockan” den tredje långfilmen med Bamse. På röstrollistan ser vi en rad folkkära artister, bland andra Peter Haber som Bamse, Tomas och Maria Bolme, Morgan Alling, Jonas Karlsson, Leif Andrée och Tea Stjärne.

Att bara vara sig själv räcker mycket längre än man tror. Det är något som även Reinard Räv skulle må bra av att förstå. Följ med Bamse och hans vänner på ett nytt äventyr både på land och till havs.