Aretha Franklins musik lever vidare i dokumentären Amazing Grace
- Marcus Larsson
Legenden, souldrottningen, pianisten och låtskrivaren Aretha Franklin är aktuell igen efter sin död med konsertfilmen ”Amazing Grace”. Inför biopremiären den 23 augusti tar vi reda på mer om artisten.
Aretha föddes 25 mars 1942 i Memphis. Hennes mor som var en skicklig pianist och vokalist som tragiskt nog dog innan Arethas tionde födelsedag. Hennes far, Clarence, var präst och Aretha fick redan från en ung ålder sjunga i hennes fars kyrka i Detroit. Även pappan var en duktig sångare och hans predikningar spelades in och spreds.
”Han coachade mig mycket med mina sånger och efter att ha rest mycket med honom fick jag en hel del erfarenhet”, har Aretha sagt om sin far.
Aretha Franklins karriär började ta fart redan 1956 hennes första singel blev ”Never Grow Old” tillsammans med ”You Grow Closer”. År 1960, 18 år gammal, får hon skivkontrakt med Columbia Records och hennes första singel hos dem ”Today I Sing the Blues” når topp-10 på amerikanska R&B-listan.
Respect
1966 byter hon bolag till Atlantic Records och spelar in ”I Never Loved A Man (The Way I Love You)”, som blir hennes första topp-10 singel på Billboard Hot 100. Samma år släpps ”Respect” och blir en omedelbar succé. Den når nummer ett på topplistan och är en av hennes mest ikoniska låtar.
Arethas debutalbum på Atlantic från 1967 säljer guld och hennes mycket kända låt "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" når topplaceringar på listorna. 1968 tog sig flera av hennes låtar upp på listorna som till exempel "Chain of Fools", "Ain't No Way", "Think" och "I Say a Little Prayer", några av hennes mest populära hits. Samma år belönas Aretha Franklin med sina två första Grammys. Det var under 60-talet som Aretha Franklin fick smeknamnet ”Queen of Soul”.
Aretha var engagerad i kampen för medborgerliga- och kvinnors rättigheter. Hon gav pengar till olika kvinnogrupper, täckte löner, och uppträdde under protester och demostreringar. ”Respect” och ”A Natural Woman" blev starkt förknippade med medborgarrättsrörelsen. På frågan om Aretha visste att hon bröt ny mark kulturellt och musikaliskt svarade hon ”nej, jag gjorde bara min grej”.
En allt kämpigare karriär
1972 återvände souldrottningen till gospelmusik med ett framträdande på New Temple Baptist Mission-kyrkan i Los Angeles. Albumet ”Amazing Grace” spelades in live inför publik, ett album som kom att sälja mer än två miljoner kopior.
”Kyrkan och gospel är mina rötter”. I dokumentären ”Amazing Grace” åtföljs Aretha av Southern California Community Choir när hon sjunger från kyrkans talarstol. Filmen kom att spelas in av den numera bortgångna regissören Sydney Pollack. Av olika tekniska orsaker kom den aldrig att släppas. Men 2007 förvärvade producenten Alan Elliot rättigheterna till konsertfilmen som har premiär nu i augusti. Vi återkommer till den snart.
Aretha Franklins karriär börjar mot mitten av 70-talet gå allt sämre. Disco är den nya flugan och här passar Arethas musik inte in. Trots det sätter hon några fullträffar, till exempel med soundtracket till musikfilmen ”Sparkle” från 1976. Tre år senare slår olyckan till då hennes far, Clarence Franklin, skjuts två gånger under ett rån i sitt hem i Detroit. Han återhämtar sig aldrig från skadorna och avlider efter att ha legat i koma i fem år.
Under 1980 ansluter hon sig till Arista Records och gör ett framträdande framför den engelska drottningen. Hon har även en gästroll i komedin ”Blues Brothers” vilket ger skjuts till hennes karriär. Hon blir snart inspirerad att ha ett mer modernt sound och 1985 återvänder Aretha till toppen av listorna med hit-albumet ”Who's Zoomin' Who?”. 1987 blir hon den första kvinnliga artisten i Rock and Roll Hall of Fame.
Även om Aretha fortfarande var mycket aktiv blir 1990- och 2000-talet något lugnare än föregående årtionden för artisten. 1994 erhåller hon en Grammy Lifetime Achievement Award och senare återvänder hon till sin roll i "Blues Brothers 2000". År 2008 får hon sin 18:e Grammy för "Never Gonna Break My Faith" - ett samarbete med Mary J. Blige. Hon sjunger även vid Barack Obamas installation som president följande år.
Stjärnan stoppar "Amazing Grace"
När ”Amazing Grace" ska ha premiär 2011 får Aretha upp ögonen för den. En stämningsansökan följer, hon menade att filmen inte fick visas utan hennes tillstånd. Det får som följd att premiärdatumet missas. Producenten Alan Elliot gör ett nytt försök 2015 på Tellurides filmfestival, men även denna visning blir inte av då Aretha riktar en stämningsansökan mot festivalen.
Vad Arethas motiv var för att försöka stoppa filmen vet vi inte, men Alan Elliot spekulerar i att det kan vara på grund av besvikelse för att den aldrig kom att visas som det var tänkt. En annan anledning kan vara brist på insikt i projektet. 2011 visar det sig att Aretha Franklin har hälsoproblem. Det året genomgår hon en operation för att avlägsna en tumör.
”När jag fick reda på att hon hade cancer förstod jag. Hon ville inte att det skulle bli en film som kändes som ett minnestal”, menade Alan Elliot.
Under 2013 ställer Aretha in ett flertal evenemang på grund av hälsoskäl och 2017 meddelar hon att hon slutar turnera. Följande år i augusti dör stjärnan i sitt hem till följd av cancer i bukspottskörteln. Aretha Franklin blev 76 år gammal. Hennes begravning äger rum i augusti 2018 dit tusentals vallfärdade för att säga ett sista adjö.
Souldrottningens storslagna arv lever dock vidare i hennes musik. Delar av denna musik kan nu upplevas i den hyllade filmen ”Amazing Grace”, färdigställd och klar nästan 50 år senare. Det är inte en typisk dokumentär som skildrar stjärnans liv och karriär, men snarare en unik konsertfilm med aldrig tidigare visade bilder. Kort sagt ett måste för alla fans av Aretha och gospel.