And Then We Danced blir Sveriges Oscarsbidrag 2020
- Olle Östlund
Svenska Oscarsbidraget 2020, Ana de Armas spelar Marilyn Monroe och Almodóvar belönas i Venedig. Det och mycket mer i veckans Biosvep.
Precis som varje fredag är Biosvepet här för att ge dig de senaste händelserna från filmens värld.
”And Then We Danced” blir Sveriges Oscarsbidrag 2020
Det blir den svensk-georgiska produktionen ”And Then We Danced” som blir Sveriges Oscarsbidrag 2020 och har därmed chansen att få tävla i kategorin ”Bästa utländska film” i nästa års Oscarsgala. Detta meddelade Svenska filminstitutet under en presskonferens i Malmö i onsdag.
Levan Akins film handlar om dansaren Merad som blir förälskad i en manlig kollega på dansakademin i det konservativa och homofobiska Georgien. Filmen premiärvisades på filmfestivalen i Cannes och har hyllats för att den adresserar ett viktigt ämne och har ett modigt anslag.
För att tävla på Oscarsgalan 9 februari 2020 måste nu filmen bli antagen till de slutgiltiga nomineringarna av Oscarsakademin som presenteras 13 januari. Vi önskar Levan Akin och hans film stort grattis och lycka till!
13 september kan du se ”And Then We Danced” på Filmstaden.
Ana de Armas spelar Marilyn Monroe i "Blonde"
Tragisk barndom, drogmissbruk, förtal, modell- och filmkarriärer, aborter, olyckliga kärleksaffärer och äktenskap. Den mytomspunna megastjärnan Marilyn Monroes korta men innehållsrika liv ska nu bli långfilm. ”Blonde”, som filmen kommer heta, är baserad på Joyce Carol Oates roman med samma namn.
Enligt The Hollywood reporter blir det stjärnskottet Ana de Armas som får äran att färga håret blont och porträttera Norma Jeane som hon egentligen hette. Kubanskan de Armas karriär har tagit fart sedan hon slog igenom i Denis Villeneuves "Blade Runner 2049". Snart syns hon i Kinnaman-rullen ”Tre sekunder”, Rian Johnsons "Knives Out" och kommande Bond-filmen "No Time To Die".
Köp Pölsas vrålåk
Kommer ni ihåg karaktären Pölsa från den värmländska pärlan och kultförklarade filmen ”Smala Sussie” från 2003? Han hade ett gediget filmintresse, fyra knarkare i soffan och en sliten polisbil från 70-talet. Anledning till att vi nämner Pölsa är att hans polisbil nu kan bli din!
Den nuvarande ägaren Joakim Andersson i Väse utanför Karlstad säljer nu denna heliga klenod (en Chevrolet Impala från 1968) för det häftiga priset 180 000 riksdaler. I en intervju med SVT Nyheter förklarar Andersson vad du får för pengarna:
– Bilen i sig har ju inget värde, den är ju rostig och så. Den har ju haft ett hårt liv sedan 70-talet, men eftersom den har varit med i en film hålls värdet uppe.
Om man får med de fyra knarkare som satt i Pölsas soffa är i skrivande stund oklart. Skynda och fynda!
Almodóvar heders i Venedig
Varje gång den spanske regissören Pedro Almodóvar kommer med en ny film så turnerar han runt på prestigefyllda filmfestivaler för att motta publikens och kritikernas jubel. 27 september har hans nya film "Smärta och ära" med Penélope Cruz och Antonio Banderas i huvudrollerna biopremiär och denna gång är det ingen skillnad.
I skrivande stund närvarar Almodóvar vid Venedigs filmfestival med sin nya film och under torsdagen belönades han med Guldlejonet för sin livsgärning inom filmen. Den 69-årige regissören har haft en lång och produktiv karriär. Han långfilmsdebuterade 1980 och har sedan dess regisserat mer än 30 långfilmer.
Linklaters spelar in film - i 20 år
Beanie Feldstein och Ben Platt ska spela huvudrollerna i regissören Richard Linklaters nya film "Merrily We Roll Along", detta skriver Deadline. Filmen bygger på Stephen Sondheims musikal och handlar om en Broadway-kompositören Franklin Shepard som lämnar sitt liv i New York för att fullfölja sin Hollywood-dröm. När har den premiär då? Jo, så snart som 2040.
"Merrily We Roll Along" är uppbyggd på tillbakablickar från Shepards 20-åriga karriär. I tider när de flesta filmskapare väljer att vända sig till tekniken för att digitalt föryngra eller föråldra skådespelare går alltså Linklater åt diametralt motsatt håll. Han väljer alltså det annorlunda greppet att spela in filmen under 20 år. Denna långkörarmetod är inget nytt för Linklater då hans hyllade film "Boyhood" tog tolv år att spela in och de tre filmerna i "Before"-trilogin hade nio år mellan sig.
Den som väntar på något gott...