Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

5 filmer som kommer slåss om Guldbaggen 2020

fredag 27 dec 2019
  • Alexander Kardelo
5 filmer som kommer slåss om Guldbaggen 2020
Den 8 januari presenteras årets Guldbaggenomineringar. Vilka filmer, regissörer och skådespelare pratas det mest om?

Det svenska filmåret 2019 har visat på en spännande bredd, med filmer som klev långt över landets gränser. Året har präglats av både Hollywood-ambitioner och intima, personliga småstadsberättelser. Vi färdades till Georgien, Etiopien och fiktiva Sävbyholm, och för en gångs skull är det svårt att förutspå en klar favorit inför den stundande Guldbaggegalan.

En komiker växte upp. Två journalister fängslades. En seriemördare friades. Och sen dansade vi. Här är mina 5 favoriter inför Guldbaggegalan:

Quick

Många har hört talas om Thomas Quick. Få vet hur det egentligen gick till när han blev dömd för - och sedan frikänd från - flertalet mord. Mikael Håfström tog på sig den svåra uppgiften att summera en komplex historia i en tvåtimmarsfilm, och han förpackar den dessutom i en snygg och spännande Hollywood-kostym. En nominering till David Dencik känns given.

438 dagar

På tal om fascinerande och skrämmande livsöden, kunde vi nyligen se filmen om två svenska journalister som satt fängslade i Etiopien. Matias Varela och Gustaf Skarsgård spelar Martin Schibbye och Johan Persson, som offrade 1,5 år av sina liv i kampen för frihet och yttrandefrihet. Ännu en film som håller hög internationell standard och lär bli nominerad i flera stora kategorier.

And Then We Danced

Det georgisk-språkiga dramat av Levan Akin (”Cirkeln”) väckte kontrovers i konservativa Tbilisi, samtidigt som många hyllar filmens positiva och starka kärleksbudskap. Fotot, klippningen och musiken är på topp. Levan Gelbakhiani, som spelar kärlekstörstande dansaren Merab, var nyss nominerad på European Film Awards i samma kategori som Antonio Banderas. Tungt! Filmen var även årets svenska favorit i Cannes, och är nu Sveriges Oscarsbidrag.

En komikers uppväxt

Johan Rheborg (bioaktuell i ”En del av mitt hjärta”) gör kanske sitt livs bästa roll som komikern Juha, som ser tillbaks på sin barndom och allt det han ångrar. Rojda Sekersöz andra långfilm (efter ”Dröm vidare”) är en känslosam dramakomedi som skickligt spelar på alla våra känslosträngar. Förutom regissören, och Rheborg förstås, ser jag en given nominering till Jonas Gardell för Bästa manus. Scenografen och kostymören som fick trolla fram 1970-talet lär inte heller glömmas bort.

Om det oändliga

Ingen Guldbaggegala utan några gamla veteraner. Roy Andersson kom i år tillbaka med ”Om det oändliga”, ännu en säregen och skruvad betraktelse över livet. Hans tidigare filmer i den här serien har nominerats och vunnit flera Guldbaggar. Det återstår att se ifall juryn blir lika imponerade en fjärde gång, men nomineringar för Bästa film, Regi och Manus känns inte svårtippade.

Bubblare:

Pernilla August övertygade som hemmafrun som jagar ett bättre liv i dramakomedin ”Britt-Marie var här”. Sanna Sundqvist är både rolig och sårbar i huvudrollen i ”Ring mamma!”. Två starka prestationer som lär mötas i Bästa kvinnliga skådespelare-kategorin.

Dramakomedin ”Kungen av Atlantis” handlar om livet med en excentrisk farsa som allt som oftast lever i sin egna lilla värld. Philip Zandéns nominering känns given.

Måns Mårlind & Björn Steins vackra ”Eld & lågor” bjöd på en svindlande kärlekssaga bland karuseller, och lär uppmärksammas åtminstone för priser som Foto, Scenografi och Kostym.

Jag är också svag för rymdfilmen ”Aniara”, som flög in på biodukar tidigt i år och visade att det går att göra spektakulär och tankeväckande sci-fi även på låg budget. Nomineringar för manus (baserat på Harry Martinsons dikt) eller för den kreativa scenografin vore kul!

Psykologiska rysaren ”Koko-di Koko-da” är en udda liten fågel i årets svenska filmutbud. Ja, ifall juryn är sugna på mer knasig fantasy i skogen efter förra årets storvinnare ”Gräns”.

Nomineringarna presenteras den 8 januari. Guldbaggegalan 2020 går av stapeln den 20 januari.