45 år sen David Lynchs långfilmsdebut Eraserhead
- Linnea Åsfjäll
David Lynch långfilmsdebuterade med den minst sagt surrealistiska skräckfilmen ”Eraserhead” 1977. En film som tog flera år att producera och som efter ett svagt första mottagande numera är en kultklassiker. På tisdag den 6 september visas filmen på Filmstadens biografer – vi passar på att dyka ner i Lynch karriär med avstamp i ”Eraserhead”.
Den som inte har stenkoll på David Lynch brukar ändå känna till att filmskaparen står bakom tv-serien ”Twin Peaks” (1990-), men den säregna regissören har även ett antal långfilmer på sitt CV. Efter att ha producerat flera kortfilmer fick Lynch, via sina studier på American Film Institute (AFI), möjlighet att göra sin första fullängdare. Med ett manus inspirerat av Franz Kafkas ”Förvandlingen” och en av Nikolaj Gogols noveller – ”Näsan” – påbörjades produktionen av ”Eraserhead” 1971.
Det skulle ta fem år innan filmen var klar då inspelningen blev pausad under flera tillfällen och AFI hade missberäknat filmens budget. David Lynch arbetade samtidigt som tidningsbud och bodde i en av de övergivna byggnaderna på AFI (där även delar av filmen spelades in) för att kunna genomföra projektet.
Skådespelaren Jack Nance ser vi i huvudrollen som Henry Spencer, en ung man som bor i ett trist industriområde och motvilligt blir förälder till vad som visar sig vara ett vanskapt, skört barn. Den suggestiva och obehagliga atmosfären i filmen är något som inspirerade ingen mindre än regissören Stanley Kubrick, som visade sin dåvarande favoritfilm ”Eraserhead” för sitt team innan de påbörjade inspelningen av ”The Shining” (1980). Kubrick ville att filmen skulle väcka samma känsla av obehag som ”Eraserhead”.
Dörrarna till Hollywood öppnas
Medan Stanley Kubrick arbetade med ”The Shining” tog David Lynch sig an sitt nästa filmprojekt, som han sägs initialt ha valt enbart på grund av manusets titel – ”Elefantmannen” (1980). Tack vare att regissören Mel Brooks tog Lynch under sina vingar befann han sig nu i en betydligt mer professionell arbetssituation än under debuten.
”Elefantmannen” är en biografisk film som handlar om Joseph Merrick, som under 1800-talets England var känd som just ”Elefantmannen” på grund av sin gravt deformerade kropp. Skådespelaren John Hurt porträtterar Merrick i filmen som också Oscarsnominerades för sin rollprestation. Utöver Hurts nominering fick filmen ytterligare sju, bland annat i kategorin bästa regi.
Hollywood öppnade sig för David Lynch som fick möjligheten att göra Frank Herberts sci-fi-epos ”Dune” till film. ”Dune” hade premiär 1984 och blev ett allt annat än lyckat filmprojekt för regissören som han själv inte längre verkar vilja kännas vid. Däremot har Lynch fortsatt arbeta med flera av skådespelarna, både från ”Dune” och från sin debut ”Eraserhead”. Huvudrollen i ”Dune”, Paul Atreides, spelas av Kyle McLachlan – en av många roller han har spelat i samarbetet med David Lynch. McLachlan spelar även en av huvudrollerna i ”Blue Velvet” (1986) och i ”Twin Peaks” (både serien och filmen ”Fire Walk with Me” (1992)).
1990, samma år som ”Twin Peaks”, hade även ”Wild at Heart” premiär. Filmen handlar om det unga paret Sailor Ripley och Lula Pace Fortune, som spelas av Laura Dern och Nicolas Cage. Thrillern vann det prestigefulla priset Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes.
Till skillnad från ”Dune” blev både ”Wild at Heart” och ”Twin Peaks” succér.
”Twin Peaks” har sedan sin premiär fått en stor fanskara och 2017 släpptes även en tredje säsong, 25 år efter den andra säsongens slut. Kyle McLachlan syns fortfarande till i en av huvudrollerna tillsammans med bland annat Laura Dern, som också är med i David Lynchs ”Blue Velvet”. Filmen ”Fire Walk with Me” är en prequel till serien, där den bioaktuelle David Bowie (dokumentären ”Moonage Daydream”) har en betydande roll. David Lynchs Oscarsnominerade film ”Mulholland Drive” (2001) var också tänkt att bli en tv-serie, men klipptes ner till en film på 2 timmar och 30 minuter när ingen ville köpa in serien.
Utöver sitt film- och serie-skapande gör även David Lynch musik. Till sin debutfilm ”Eraserhead” skapade han själv musiken, och han har även släppt ett par album som soloartist. Lynch har även ett stort intresse för Transcendental meditation och har startat en stiftelse för att lära ut meditationstekniken på skolor i nord- och sydamerika. Intresset började under produktionen av ”Eraserhead” som regissören också kallat för sin ”mest spirituella film”.
Fräls dig med ett biobesök på tisdag den 6 september! Boka biljetter till ”Eraserhead” här.