Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

30 år med den onda dockan Chucky

tisdag 18 jun 2019
  • Alexander Kardelo
30 år med den onda dockan Chucky

Inför sommarens skräck-reboot "Child's Play" tar vi en tillbakablick på filmserien som skrämt barn sedan 1988.

"Han vill bli din bästa vän!" Den rödhåriga Good Guy-dockan säljs med en reklamslogan som vi lärt oss att inte lita på. För Chucky har blivit en av filmvärldens mest otäcka skräckikoner - men också en av de mest älskade.

Allt började under 80-talet, årtiondet då många sköna och galna filmidéer avlöste varandra på bio. Manusförfattaren Don Mancini ville skapa en blodig slasher om en besatt och mordlysten docka, inspirerad av snarlika historier han hade sett i tv-serien "The Twilight Zone" och filmantologin "Trilogy of Terror".

Mancinis originalmanus såg till en början väldigt annorlunda ut. Filmen skulle heta "Blood Buddy", och tanken var att dockan var fylld med fejkblod. Den skulle helt enkelt kunna blöda vid alltför hårdhänt lek. Enligt manuset råkar dockans blod blandas med pojken Andys, och det är då den vaknar till liv och börjar döda av hans mobbare och fiender.

Regissören Tom Holland kom ombord. Han hade just haft en framgångsrik rysare i "Fright Night" (1985) och det sägs att självaste Steven Spielberg rekommenderade honom för det här jobbet. Holland hade dock svårt för manuset, han kände att det behövdes mer fara och en skurk. Så skapades seriemördaren Charles Lee Ray, som med hjälp av voodoo-krafter flyttar över sin själ i en till synes harmlös plastleksak. Filmen skrevs om till att bli "Child's Play" - "Den onda dockan".

På inspelningen kom själva dockan till liv med hjälp av mekaniska byggen, och kortväxta skådespelare. Det är mycket effektiva och tidskrävande filmtricks som har satt sina spår på många tittare. Skådespelaren Brad Dourifs röst gör Chucky extra otäck.

ChildsPlay_bild3_sv.jpg

Idén må låta tokig, men det fungerade! Filmen klipptes om tills testpubliken gillade vad de såg, och filmkritikern Roger Ebert hyllade den som en smart, energisk och läskig skräckis. "Den onda dockan" från 1988 blev en biosuccé och nådde snabbt kultstatus.

Än idag skrämmer filmen nya generationer. Regissören Tom Holland har sagt att hans syfte var att hitta en grym skräckis för tonårspubliken, men vad som är överraskande är hur många barn som har sett "Den onda dockan" i alltför ung ålder:

– Jag letade efter en stark, kick-ass-film där jag kunde skrämma skiten ur folk och få dem att skratta i nästa ögonblick. Det är därför den känns som en berg-och-dalbana-åktur, berättar Holland i intervjuer.

Uppföljarna blev allt mer skruvade
Uppföljarna var givna. Tom Holland var själv inte inblandad i de kommande filmerna, men Don Mancini tog kontrollen över dockan och byggde vidare på Chuckys mytologi. "Den onda dockan 2" som släpptes år 1990 blev också hyfsat framgångsrik, men våldsammare. "Den onda dockan 3" kom ut mindre än ett år senare, och kanske hade publiken tappat intresset. Filmen gick betydligt sämre, och anses av många fans vara sämst i originaltrilogin.

Manusförfattaren Don Mancini gav dock inte upp hoppet. Han letade inspiration i Universals gamla, klassiska monsterfilmer som "Bride of Frankenstein". År 1998 återupplivades den ikoniska dockan i "Bride of Chucky", och fick Jennifer Tilly som sällskap. Med en budget på 25 miljoner dollar var det den mest ambitiösa och påkostade delen i serien. Historien gjordes också mer komisk, vilket fansen verkade uppskatta.

Sen dess har det mer eller mindre spårat ur med flera skräckkomedier, som varvat låg budget med kreativa mordscener och allt mer skruvad handling. Inte så konstigt kanske att uppföljarna "Seed of Chucky" (2004), "Curse of Chucky" (2013) och "Cult of Chucky" (2017) har gått direkt till dvd och streaming.

Originalregissören Tom Holland är dock imponerad över filmseriens långa liv, och hur skräckgenren har utvecklats på trettio år. På 80-talet såg man nämligen ner på skräck i filmbranschen, berättar han i en intervju:

– Det är otroligt att se, inte bara med "Den onda dockan" utan flera av filmerna jag jobbade med (...) Jag har blivit kritiserad för mina filmer hela livet i Hollywood. Men majoriteten av filmerna som folk pratade om, som vann Oscars eller fina priser, dem minns ingen idag. Medan "Den onda dockan" fortfarande är på tapeten. Det förvånar mig. Jag kunde aldrig tro det.

ChildsPlay_hero_sv.jpg

Leken är inte över
Chuckys filmkarriär är ännu inte över. Efter sju filmer är det dags att damma av den ondskefulla, älskade mördardockan på nytt. Den här gången blir det en remake, och Chucky har fått en makeover och en modern uppgradering. I sommarens "Child's Play" är han en högteknologisk docka och voodoo-spåret byts ut mot artificiell intelligens.

För regin står norske Lars Klevberg, som själv tittade livrädd på "Den onda dockan" på video när han var tio år. Som ett fan ser han fram emot att vrida på konceptet och bjuda publiken på något nytt:

– Det kändes som något uppfriskande, en god anledning till att göra filmen, säger han i en intervju med Empire. Det är intressant, speciellt med en karaktär som Chucky - han kan lära sig baserat på sin omgivning och sin interaktion med människor.

Och AI-vinkeln öppnar upp för många intressanta möjligheten i en tid av smarta hem, berättar regissören.

– Många har en Alexa hemma, prylar, iPhone - saker som talar med en och planerar ens dag. Lägg det i en Chucky-film och vi har en skurk som kan koppla upp sig mot alla dina hjälpmedel, men vända dem emot dig och göra riktigt dåliga saker. Det var riktigt kul för mig att bygga filmen kring det.

Och inte nog med det, Chucky har fått en ny röst. Från en ikon till en annan - den här gången ska vi få höra "Star Wars"-stjärnan Mark Hamill som den onda dockan. Din bästa vän i biomörkret i sommar? Se bara till att barnen stannar hemma.

"Child's Play" får svensk biopremiär den 22 juni.