Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

10 bästa påskäggen i filmer

tisdag 28 mar 2023
  • Redaktionen
10 bästa påskäggen i filmer

Stan Lee, apelsiner och bokstaven X - påskäggen från filmens värld kommer i alla olika färger och former. Inför påskfirandet listan vi de mest minnesvärda!

Påsken är snart här och vi på Filmstaden tänkte fira denna högtid med en påskäggsjakt i filmens värld. Om du inte är bekant med denna ädla tradition bland filmfantaster och bioälskare så hälsar vi dig varmt välkommen och inleder med en introduktion till själva jakten.

Påskägg i populärkulturen är inte samma sak som påskägg i verkliga livet, de består av gömda ledtrådar eller referenser i filmer, serier och tv-spel. På vita duken kan påskäggen praktiskt taget ta vilken form som helst. Det kan vara en skådespelare eller ett objekt som dyker upp i en viss franchise eller filmserie.

De cinematiska påskäggen kan även fungera som en signal att något kommer ske i filmens handling eller dyka upp som en dold ledtråd inför kommande filmer. Påskäggsjakt i populärkulturens värld är en långlivad tradition som sträcker sig ända tillbaka till 1979. Det var i Atari 2600-spelet ”Adventure” som det allra första påskägget hittades. Sedan dess har jakten blivit en älskad och omhuldad sport bland filmfantaster, fan boys och nördar.

Vi har listat tio av de mest legendariska påskäggen genom tiderna. Vi har även slängt in några utmaningar som du och familjen kan sysselsätta er med under påskhelgen. Så rota fram VHS- eller DVD-spelaren, sätt på dig detektivkläderna och häng med på påskäggsjakt!

Luxo_hero.jpg

Luxo-bollen

Disneys Pixar älskar att gömma påskägg i sina filmer och vi kunde inte tänka oss ett mer legendariskt påskägg att börja med än Luxo-bollen. Bollen i fråga introducerades för oss redan 1986, i ”Luxo Jr”. Denna kortfilm var en av de nybildade Pixar Animation Studios första filmer, så just det är ett anrikt påskägg vi har att göra med.

Sedan dess har Luxobollen varit gömd i de flesta Pixar-filmer, på ett eller annat sätt. Du kan lätt upptäcka bollen i ”Toy Story”-filmerna och i andra Pixar-favoriter som ”Up” och ”Monsters Inc.”. Håll utkik efter detta klassiska påskägg i kommande Pixar-produktioner då den med allra största säkerhet kommer att dyka upp igen! Kanske redan i "Elementärt" den 16 juni?

Herkules_hero.jpg

Disneys borttappade karaktärer

Ett påskägg kan, som vi tidigare påpekade, vara en karaktär från en annan film istället för ett objekt. I Disneyfilmen ”Herkules” dyker en favoritskurk från barndomen upp i ny skepnad. Det konspiratoriska lejonet Scar från ”Lejonkungen” har nu blivit degraderad till rekvisita och bärs helt sonika av den grekiska halvguden som någon slags pälsmössa.

En annan borttappad Disneykaraktär är Rapunzel från ”Trassel”. Hon har irrat bort sig och hamnat i ”Frosts” snöiga värld och kan ses beundra den show Anna bjuder på när hon sjunger för första gången.

Disneys karaktärer håller sig sällan inom sina egna filmers ramar, så vi rekommenderar dig att du tittar på dina gamla favoriter – där finns det många påskägg! Detta leder oss till ditt första uppdrag: i ”Vaiana” från 2016 kan du hitta ett påskägg från den Disneyklassikern ”Den lilla sjöjungfrun” Men var? Det ska ni ta reda på!

Kanske dyker det även upp påskägg i vårens stora Disney-film, live-action-versionen av "Den lilla sjöjungfrun", som har biopremiär den 26 maj.

IronManAfter_hero.jpg

Påskäggsmästarna på Marvel

Att leta efter påskägg är en älskad tradition bland Marvelfansen. Filmserien som sträcker sig över 15 år, 20 filmer och nu även några tv-serier har gjort påskäggsgömmandet till sitt trademark. Det är egentligen smått omöjligt att välja ut endast ett påskägg och hela denna text skulle egentligen kunna avhandla detta ämne enbart, men vi ger det ett försök.

Ett av de mest klassiska påskäggen i MCU hittar vi tidigt i franchisens historia, nämligen i eftertextscenen i ”Iron Man 2”. I scenen möter vi Agent Coulson som har lokaliserat Thors älskade hammare Mjölnir i öknen i New Mexico, något som var en stor indikation på att flera av Marvels mäktigaste superhjältar slutligen skulle mötas upp i ”The Avengers”.

Den 3 maj får vi leta igen i "Guardians of the Galaxy: vol 3".

Joker2_hero.jpg

Jokerns namnbricka

Heath Ledgers prestation som Jokern i ”The Dark Knight” anses vara en av filmhistoriens mest ikoniska rolltolkningar. Och nu bjuder vi dig på ett stycke information som kanske kommer att göra den ännu bättre.

När Jokern, utklädd till sjuksköterska, besöker Harvey Dent på sjukhuset i filmens tredje akt, kan den observante se att det står ”Matilda” på Jokerns namnbricka. Heath Ledgers dotter heter Matilda vilket gör detta till ett gulligt inslag i en annars intensiv scen.

TheBatman_ShakespeareBust_hero.jpg

Att vara, eller att inte vara - Batman

Och på tal om mörkrets riddare, i "The Batman" från förra året finner vi ett påskägg från 1960-talsserien "Batman", om Batman och Robin .

På Wayne manor i "The Batman" syns en byst av ingen mindre än William Shakespeare, vilket även användes i tv-serien, då gömde sig knappen som öppnade Batman-grottan i huvudet på den världsberömde dramatikern.

StanLee3_hero.jpg

Den verkliga kungen av cameos?

Det är vida känt att den nu avlidne serietidningsmogulen och Marvelfadern Stan Lee gjorde små korta gästspel som skådespelare, så kallade cameos, i samtliga filmer i Marvels cinematiska universum fram till sin död. Du kan bland annat se honom som FedEx-chaufför i ”Captain America: Civil War” eller som galen frisör i ”Thor: Ragnarök”.

Grant_Hitchcock_ToCatchAThief_hero.jpg

Men faktum är att titeln som Hollywoods cameo-kung faktiskt tillhör den gamle auteuren Alfred Hitchcock. Av de 52 produktioner som han har gjort framträder han i 39 av dem - utan att uttala en enda replik.

Indiana_hero.jpg

Kändisrobotar i Indiana Jones

Kompisarna Steven Spielberg och George Lucas har en förkärlek att gömma referenser till varandras verk i sina filmer. I Spielbergs film ”Jakten på den försvunna skatten” skymtar till exempel två av filmvärldens mest välkända robotar förbi. Det är inga mindre än R2D2 och C-3PO som helt plötsligt befinner sig i samma galax som oss.

För den som tittar extra noga kan upptäcka droidduon som enieroglyf när Indie och Sallah letar efter arken i den underjordiska kammaren. Det finns ett annat Star Wars-påskägg i samma film – du vet vad du ska göra! Leta fram samlingsboxen om den gamla arkeologen och börja gräv!

Den 28 juni får vi reda på om det gömmer sig ytterligare påskägg i "Indiana Jones and the Dial of Destiny".

FightClub_hero.jpg

Kaffeklubben

Den första regeln i Fight Club är att man inte får prata om Fight Club. Vi föreslår att de anarkistiska våldsbejakarna ledda av Tyler Durden byter ut regeln till följande: ”Prata alltid om kaffe!”. Anledningen till detta förslag är att i nästan varje scen i filmen innehåller en kaffekopp från kedjan Starbucks. Japp, du läste rätt. I nästan varje scen, se om filmen under påsken om du inte tror oss!

Gudfadern2_hero.jpg

De illavarslande apelsinerna

För de allra flesta är de en lysande källa till C-vitamin och för andra ett olycksbådande tecken på ond bråd död. Vi pratar naturligtvis om apelsiner! I Francis Ford Coppolas gangsterepos ”Gudfadern” används den folkkära och solmogna frukten som ett tecken på att en karaktär svävar i livsfara.

I scenen där Vito Corleone skjuts på öppen gata (och mirakulöst överlever) köper han apelsiner som dramatiskt sprids över både trottoar och körfält när kulorna penetrerar hans kropp. När karaktären till slut möter sin skapare senare i filmen gör han det vid foten av ett apelsinträd i sin egen trädgård.

Coppola använde apelsinen som dödsmarkering för fler karaktärer genom hela filmserien och många film- och serieskapare (till exempel ”Sopranos”, ”Mad Men”) har sedan dess använts samma grepp för att hylla Coppolas arv.

TheDeparted_hero.jpg

Martin Scorsceses markerade män

Precis som i ”Gudfadern” finns det olycksbådande påskägg i Martin Scorseses film ”The Deaprted”. Där kollegan Coppola förlitade sig på apelsinen vände Scorsese sig av bokstaven ”X”. Varje karaktär som dör i filmen (och det är många) markeras med x-tecknet en eller flera gånger innan de mister livet.

Denna symbol återfinns till exempel i mönstret på heltäckningsmattan i Colin Sullivans lägenhetshus, en plats där han också dör. Den är även klottrad i samma hiss där Billy Costigan får en kula i huvudet. Scorsese leker här med det engelska uttrycket ”marked man” och att det vandrar ett gäng dödsdömda, eller dödsmärkta, män i hans film. Vid en omtitt kommer du lägga märke till att x:et finns överallt!