Köp presentkort på bio här – alltid rätt julklapp!

10 anledningar till varför Andy Serkis förtjänar en Oscar

lördag 8 jul 2017
10 anledningar till varför Andy Serkis förtjänar en Oscar

Du fascinerades av Gollum, charmades av kapten Haddock och imponerades av Ceasar i bioaktuella Apornas planet-serien. Skådespelaren bakom karaktärerna, Andy Serkis, har dock aldrig fått en Oscar.

Är det så att Andy Serkis är vår näste Leonardo DiCaprio, som efter decennier av fantastiska rollprestationer snuvades på vinsten gång på gång (tills The Revernant hände, det vill säga)? Vi på SF Bio hoppas inte det, och därför kommer här tio anledningar till varför Andy Serkis är värd en Oscar. Håller du med?

10. Nenneh Cherry – Woman
Serkis slog tvärtemot vad många tror inte igenom i rollen som Gollum. Faktum är att han visade upp sin teatraliska förmåga för en bredare publik redan 1996, som en enslig man i Nenneh Cherrys musikvideo till låten Woman. Kanske inte riktigt värdigt en Oscar, men redan här kunde man ana att denne skådespelare kommer att uträtta stordåd.

9. King Kong
I rollen som Kong fick Andy Serkis agera utan repliker, men lyckades ändå förmedla en något skrämmande men sympatisk rolltolkning. Han fick dessutom både ta sig an dinosaurier och New Yorks skyskrapor i Peter Jacksons nytolkning av historien om jätteapan, vilket han gjorde med bravur. Fun fact: Andy gjorde även rollen som Lumpy i samma film.

8. Star Wars: The Force Awakens
Supreme Leader Snoke är superskurken som gav mersmak i Star Wars-sagans sjunde del. Jättelik och kuslig får han Kylo Ren (Adam Driver) att utföra illdåd, och vi väntar med spänning på vad karaktären kommer att hitta på i nästa installation, Star Wars: The Last Jedi.

7. Tintins Äventyr: Enhörningens hemlighet
Kapten Haddock är en klassisk karaktär som fick nytt liv på vita duken i Steven Spielbergs regi. Hans förkärlek till whiskey, hans högmod och goda hjärta fick publiken att smälta, tack vare Andy Serkis röstskådespeleri.

6. The Prestige
I Christopher Nolans film The Prestige spelar Serkis den mystiske Alley, sidekick till uppfinnaren Tesla (David Bowie). Andy Serkis passar perfekt in i 1800-talsmiljö och agerar återhållsamt men med tyngd - dessutom utan dataanimering!

5. Sagan om konungens återkomst
I den en episka trilogins konklusion har Gollum lämnat sitt gamla jag, Sméagol, bakom sig och helt dedikerat sitt liv till ringen. Detta leder till att han både biter av sin ”husbonde” Frodos finger och störtar mot sin undergång. Andy Serkis levererar en frenetisk rolltolkning av Gollum, hans begär och hans tragiska slut. Tur i oturen fick Gollum åtminstone det ”sista skrattet”, då han tar ringen med sig ner i fallet.

4. Apornas planet: (r)Evolution
Andy Sekis imponerade stort i sin första rolltolkning av Ceasar, schimpansen som genom experiment både får människolika känslor och intelligens. I filmen uppfostras han av vetenskapsmannen som utfört experimenten, Will Rodman (James Franco), för att sedan bortföras och i fångenskap bilda en armé av apor. Filmen blev en succé både bland kritiker och publik och krattade manegen för de två efterföljande filmerna om aporna.

3. Apornas planet: Uppgörelsen
I uppföljaren till den första filmen om aporna som gör revolt mot människorna slits Ceasar mellan sin empati för människorasen och viljan att rädda sin art från utplåning. Andy Serkis rolltolkning gör att åskådaren förstår svårigheten i hans val är svårt och rör publiken in i märgen.

2. Sagan om de två tornen
Om Serkis rolltolkning av Gollum blev vida omtalad i Sagan om ringen så stal han showen i uppföljaren Sagan om de två tornen. Hans plågade Gollum rivs mellan att känna tillit till Frodo och en enorm paranoia för att bli sviken, samtidigt som begäret efter en viss ring förtär honom. Smégol/Gollums dialoger är både skrämmande och sorgliga, och Andy Serkis tillåter genom sin fantastiska rolltolkning publiken att ömma för karaktären.

1. Apornas planet: Striden
I den sista filmen om aporna får vi veta hur det går för aporna – och för människorna. I trailern avslöjas att Ceasar tar ett barn under sina vingar, samtidigt som han kämpar för överlevnad mot människorna. Detta kan inte bli annat än en bombastisk uppvisning av Andy Serkis fantastiska förmåga att förmedla mänskliga känslor i en icke-mänsklig skepnad, inramat av en kamp på liv och död - och en inre kamp mellan empati och överlevnadsinstinkt. Missa absolut inte Apornas planet: Striden, med andra ord!

Ida Tholcke